dissabte, de febrer 21, 2009

JUSTÍCIA EN LLUITA

Dos fenòmens molt recents palesen d'una manera clara quines són les gravíssimes mancances en què el tercer poder es troba immergit. Per un cantó, una vaga que està totalment justificada atès el cas omís que l'administració -la d'aquí i la d'allà- presta a jutges i magistrats en l'exercici de les seves funcions. Per un altre cantó, la cacera en la qual van coincidir el jutge Garzón i el ministre del ram i algun altre personatge de la fiscalia general de l'estat. No és casualitat que ara es faci una vaga al llindar de la legalitat i en clar desafiament transversal a un ministre de justícia i al govern de ZP. La ingerència del poder polític en el govern dels jutges i sota la forma del Consejo Judicial del Poder Judicial, de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem i també de la Fiscalia General l'estem pagant ara. Perquè no és tan sols, a la meva manera de veure, una qüestió de mitjans tecnològics i de personal sinó també una qüestió d'exercici lliure i organitzat de la professió i de la gran responsabilitat de la justícia. Sense justícia l'estat de dret deixa d'existir i correm el risc cert de caure en un estat policial autoritari revestit amb ropatges de democràcia. El poder judicial pot ser i, jo diria, ha de ser molest per a l'administració. Malament si no ho és. És, per sobre de tot, l'ultim reducte de defensa dels ciutadans en els seus interessos privats però també respecte d'un poder que té la vocació malaltissa de ser hegemònic i exclusiu. Una jutgessa es queixava amb raó que la tècnica legislativa recent intentava passar per alt el poder decisori i d'arbitratge dels jutges i els volia sotmetre a la voluntat política de l'executiu. I posava com a exemples les alcoholèmies delictives i les penes accessòries d'allunyament en els delictes de violència domèstica. Tot plegat és certament preocupant perquè si no hi ha un poder judicial fort que pugui jutjar cas per cas, persona a persona ens arrabassaran la llibertat, la justícia i l'esperança. Totes d'un cop. I n'hi ha que no ho veuen.

2 comentaris:

Josep Soler ha dit...

Estic plenament d'acord en tot el que dius. Hi ha però una qüestió que és impossible de solucionar. Un jutge té una ideologia de la qual no pot escapar, i no pot ser mai objectiu al 100%, sembre hi ha un component subjectiu en la justícia i en la interpretació de les lleis. La llei objectiva no existeix perquè és humana, només la llei divina ho podria ser, però aquest no és el cas afortunadament...

Anònim ha dit...

L'esquerra, des que es va iniciar la democràcia, ha volgut fer en la justícia el que per exemple ha aconseguit a la universitat: col·locar els seus que obeeixin cegament els dictats del comissari polític de torn. Però compte perquè l'objectivitat no és una finalitat en si mateixa sinó un vehicle, una actitud. I n'hi ha alguns com Ridao, ZP i d'altres, que la detesten.